Satelitski tanjuri

Svi jako dobro znamo kako izgledaju, jer oni ukrašavaju mnoge domove širom svijeta. Najčešće bijeli ili sivi, tanjuri su prošli veliku transformaciju od svoje pojave do današnjeg dana. Često se u našim kućama ponavljala rečenica “okreni prema Astri” sugerirajući da se tanjur okrene prema satelitu preko kojeg su djeca gledala svoje omiljene crtiće, a odrasli vijesti, sport i slično. Astra je satelit koji zbog svog položaja hvata mnoštvo kanala koje onda gledamo na svom televizoru. Ništa to ipak ne bi bilo moguće da nije našeg tanjura kojeg smo ugradili na zid ili krov kuće i koji se zapravo ponaša kao antena.

Postavljanje tanjura

Savjetujemo vam da kupite što veći tanjur, promjera bar 90 cm. Na taj način ćete sebi osigurati kvalitetnu sliku i manje smetnji. Što se tiče postavljanja, tu često mogu nastati problemi. Naime, većina ljudi je nestručna za ovaj vid posla, a treba ipak reći da su sateliti i tanjuri koji ih hvataju visoka tehnologija koju ne razumije baš svatko. Često puta ćemo vidjeti da slika nije ista kod dvojice susjeda koji imaju baš istu satelitsku antenu.

Prije ugradnje vašeg tanjura, dobro se pripremite, neka su vam dijelovi na jednom mjestu i obavezno pročitajte uputstvo. Nije rijetkost da se ljudima već pri ugradnji dogodi nepopravljiv kvar. Pripremite i alat poput bušilice, eksera, šarafa, olovaka za crtanje te ravnala za mjerenje odgovarajućeg kuta za vaš satelitski tanjur. Jedna od osnovnih stvari prilikom postavljanja tanjura je da ga treba okrenuti prema čistini, budući da je to uslov da imate čistu sliku bez obzira na vremenske nepogode. Još jedan zanimljiv savjet: postavljajte vašu antenu pri lošijem vremenu jer ćete tada znati da će slika biti dobra i kad je vedro; ako postupite suprotno, nema garancije da će vam slika biti idealna kad se vrijeme pogorša. Na kraju, budite strpljivi i sigurno ćete napraviti posao kako treba.