Satelitska antena

Satelitska antena je posebno dizajnirana antena osmišljena na način da se usmjerava na određeni izvor emitiranja signala. Točnije, njezina je svrha zaprimiti kvalitetan satelitski signal kako bi se moglo uživati u omiljenom televizijskom programu. Satelitska antena sastoji se od satelitskog tanjura i središnjeg dijela zaduženog za prijenos signala. Antena ne može prenositi informacije; može ih samo primati. Kada snop udari u zakrivljeni satelitski tanjur, oblikuje se u parabolu i reflektira signal prema određenoj točki.

Ovakve antene bile su u uporabi puno prije satelitske televizije. Izraz „satelitska antena“ nastao je 1978. godine, odnosno na samom početku razvoja ove industrije. Odnosio se na antene koje šalju ili primaju signale iz telekomunikacijskih satelita. Važno je napomenuti doseg satelita, zbog čega odašiljači imaju direktan pristup svim onim korisnicima koji su pokriveni satelitom.

S obzirom na to da je prijem televizijskog signala u nekim krajevima ograničen ili gotovo ne postoji, satelitske antene su od velike koristi jer mogu nadvladati sve trenutne prepreke pružajući satelitsku pokrivenost odabranih područja. Treba istaknuti i tu mogućnost da TV operateri tada mogu ponuditi široku paletu televizijskog programa ne samo u HD nego i u Ultra HD formatu.

Satelit može prenositi jednako kvalitetne signale na bilo koje područje. To znači da će gledatelji uživati u televizijskom programu bez obzira na to gdje se nalazili; u Dubrovniku, Zagrebu, Splitu, Rijeci. Sukladno tome, može se zaključiti da satelit prenosi kvalitetan signal velikom broju ljudi (korisnika) u isto vrijeme.

ASTRA sateliti

U današnje su vrijeme osobito popularni ASTRA sateliti; sateliti vodećeg satelitskog operatera na svijetu, SES. Sve što treba učiniti je usmjeriti satelitsku antenu prema izvoru signala odnosno ASTRI. Zahvaljujući zemljopisnoj dužini brojni gledatelji širom Europe mogu uživati u najvećem broju televizijskih programa. Programi se dijele na one sportskog, obrazovnog i dokumentarnog karaktera. A to su i glazbene, dječje i zabavne emisije za one najmlađe.