Ima li boljih rješenja?

Nekad je bilo gotovo uobičajeno na svakoj kući vidjeti satelitsku antenu koja je, uz gledanje satelitskih TV programa, služila i za pristup internetu velikom brzinom. Danas to viđamo sve rjeđe, sve se manje ljudi odlučuju za takav način pristupa internetu, jer su druga rješenja za ostvariti pristup internetu postala mnogo dostupnija većem dijelu populacije, pa samim time i jeftinija.

Pristup internetu

Nekad su postojale velike površine teritorija gdje je zapravo bilo gotovo nemoguće pouzdano i trajno pristupiti internetu ako se nije uzela u obzir mogućnost korištenja satelitskog pristupa, koristeći takozvani “satelitski tanjur”, kako se često zvalo antenske sustave za satelitski internet i televiziju. Danas to više nije tako, te je u Hrvatskoj gotovo nemoguće pronaći djelić teritorija gdje vam nije dostupan pristup internetu na neki drugi način, bilo korištenjem običnog internetskog pristupa, optičkih mreža ili mobilnog pristupa internetu. To je, uz razvoj takozvanih IPTV protokola dovelo do toga da se incidencija korištenja satelitskog interneta u Hrvatskoj iznimno smanjila. Gotovo je svima u Hrvatskoj danas moguće pristupiti internetu, a putem njega i svojim igricama, uključujući i Lucky nugget na način koji je jednostavniji, brži i jeftiniji od pristupa interneta korištenjem satelitskih tanjura.

Međutim, naravno da ne treba zanemariti posebna mjesta, posve izvanredne situacije u kojima vam niti jedno od gore ponuđenih rješenja neće biti od koristi. Na vrhu neke planine, na jednom od zabačenih i manje napučenih hrvatskih otoka, još uvijek čak i u našoj zemlji postoje mjesta gdje vam doslovno niti jedna tehnologija ni u današnje doba neće moći pouzdanije pružati internetsku vezu od satelitskog interneta. A ako se maknemo iz Hrvatske, pa pogledamo malo šire, u dijelove svijeta gdje je napučenost još manja a udaljenosti još veće nego u Hrvatskoj, jasno je da još nije vrijeme da u potpunosti zaboravimo na mogućnost satelitskog pristupa internetu. Ta je tehnologija još uvijek ovdje, razvija se i treba je njegovati u budućnosti.